• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Burs ve Zekat İlişkisi

ÖĞRENCİLERE VERİLEN BURSLAR ZEKÂT YERİNE GEÇER Mİ?

Zekât öğrencilere burs olarak verilebilir. Bu bursu verirken zekâtınız olduğunu söylemeniz gerekmez; sizin bilmeniz yeterlidir.

İlimle uğraşan kimselere zekâtımızı vermek, başkalarına vermekten daha önemlidir.

Zekât parasıyla, öğrencilere burs vermek, en yararlı ve toplum için en faydalı olan şıklardan biridir. Özellikle, üniversitelerde okuyan öğrencilerin mali yönden ne derece sıkıntılı oldukları ortadadır. Çocuklarının üniversite masraflarını  kendi imkânlarıyla karşılayabilecek ailelerin sayısı mahduttur. Hatta diyebiliriz ki, üniversitelerde çocukları olan ailelerin onda biri bile çocuklarının üniversite masraflarını karşılayacak durumda değillerdir. Bir başka deyişle Üniversitelerde okuyan öğrencilerin yüzde doksan beşinin, tahsillerini sürdürebilmeleri için mali desteğe ihtiyaçları vardır. Geleceğin güvencesi olacak bu gençlere, zekâta mahsuben burs vermek gayet mantıklı ve İslami kurallara uygundur. Hatta öncelikli olması gereken durumlardandır.

Zekâtın verileceği sınıflardan biri, İlim tahsilinde olanlardır. Üniversite öğrencileri de, “ilim tahsili yapanlar” sınıfına dâhildirler. Bizde, nedense “ilim tahsili” denilince akla gelen sadece Kur’an Kursları ve  medreseler olmaktadır. Oysa İslâm dini, ilimler arasında bir ayırım yapmamıştır. Hatta Peygamber Efendimiz HAZRET-İ MUHAMMED’İN (O’na, al ve ashabına salat vesselâm olsun) bir hâdis-i şeriflerinde meâlen (Önce Beden İlmi ‘tıp’ sonra din ilmi” buyurdukları bilinir. Bütün fakülteler, birer ilim yuvasıdır. Bu ilim yuvalarında okuyan öğrencilere ister defaten, ister aylık burslar şeklinde zekât verilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Sakınca olması şöyle dursun, zekâtın en makbul sayılacağı alanlardan biridir.

Hem, hayırseverlerin öğrencilere burs olarak verdikleri paralar vergiden düşebildiklerini biliyor muydunuz!

Okul yaptırmak da öyledir. Evet, okul yapıyorsunuz, adını kendiniz koyuyorsunuz. Babanızın, ananızın, eşinizin veya bir başka yakınınızın adını yaşatıyorsunuz. Yaptığınız tüm harcamaları vergiden düşüyorsunuz. Bu bakımdan zengin hemşerilerimize bizim samimi bir tavsiyemiz var. Okul yapın, burs verin! Sonuç itibariye verginizden düşecektir.

Doğrusu şu ki öğrencilere verilen bursların zekâta sayılmasına dini önderler cevaz vermektedirler. Yasalara göre de vergiden düşülüyor. Özellikle burs olarak verilen paralar, dini yönden görevini yerine getirmek isteyen iş adamları açısından oldukça karlıdır.

Özellikle zekât miktarları yüksek olan hemşerilerimiz, bu günlerde zekâtlarına mahsuben öğrencilere burs versinler. Zekât nisapları az olanlar da, burs şeklinde olmazsa bile, zekâtlarını üniversitede okuyan öğrencilere verebilirler.

Zekâtımızı peşin verebildiğimiz için geciktirerek de verebiliriz. Eğer mümkünse peşin vermek daha güzeldir. Ancak burs şeklinde aylara bölerek vermek de olur.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İrfan Yücel, zekât ve fitrelerin, ‘‘Yoksul öğrencilere verilmek üzere itimat edilen, güvenilir kişiler tarafından yönetilen vakıflara’’ verilebileceğini bildirdi.

 ‘‘Hazreti Peygamberimizin 'İlmi beşikten mezara kadar talep ediniz' sözlerini düstur alacak herkes için okumak isteyip de maddi imkânsızlıklar yüzünden okuyamayan başarılı gençlere yardımcı olmak bir vicdan borcudur.

Neden, bu güzel dayanışmanın sonucu başarılı bir gence burs olarak ulaşmasın? Onun gönlünde isminiz şükranla anılmasın? Anayasamız eğitimin sorumluluğunu devlete vermiştir. Ancak, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip olan ülkemizde, ihtiyaçlar hükümetlerin kaynaklarını aşıyor. Bu nedenle her şeyi devletimizden beklememiz özel kaynakları da seferber etmemiz gerekiyor.

Zekât neden burs olmasın. Tabii ki olsun. Başarılı ve gereksinimi olan öğrenciye burs vermek, İslam dini açısından da sevaptır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Fetvası:

Bir öğrencinin burs olarak aldığı para nisap miktarına ulaşırsa zekât vermesi gerekir mi?

Bir yıllık borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. veya daha fazla altına veya bu değerde para veya ticaret malına sahip olan bir kimse, buna mâlik olduğu günden itibaren üzerinden bir yıl geçtiğinde, zekât vermekle yükümlü olur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 330). Zekâta konu olan paranın alınan yardımlardan ve burs paralarından oluşması durumu değiştirmez.

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/399/bir-ogrencinin-burs-olarak-aldigi-para-nisap-miktarina-ulasirsa-zekat-vermesi-gerekir-mi

 

Sesli Soru Cevap:

https://www.fetva.net/zekat-fitre-yazili-fetvalar/ogrenciye-verilen-burs-zekat-yerine-gecer-mi.html


BANKA HESAP NUMARAMIZ:
AKINCILAR İLÇESİ VE KÖYLERİ HİZMET VE EĞİTİM VAKFI
TR15 0020 5000 0937 2599 2000 01
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret16454
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.916134.0520
Euro37.457537.6076
Hava Durumu
Saat